(Flerfärgad) Pudel (grupp 9 sällskapshund)    


Ursprungsland Frankrike

Den flerfärgade pudelns bakgrund är identisk med dess solida släktingar men denna rasvariant återfinns även i följande färger: Black & Tan, Brown & Tan, Parti (Svart/Vit, Brun/Vit, Grå/Vit och Aprikosröd/Vit), Sobel och Brindle.

De flerfärgade pudlarna kan födas både i solida kullar eller som resultat av medveten avel med flerfärgade pudlar.
Alla varianter av flerfärg nedärvs recessivt gentemot de solida färgerna.

Det finns DNA-test för färganlag, genom vilka man enkelt kan skilja anlagsbärare av flerfärg från de solida färgerna

Användningsområde

Rasen är i första hand en glad och lättsam sällskapshund. En pudel trivs med familjelivet och vill hänga med överallt där det händer saker.
Det här är en lekfull ras som uppskattar varierade aktiviteter; där både knopp och kropp får sitt. Pudeln kräver inga stenhårda motionspass men trivs allra bäst med dagliga utevistelser tillsammans med sina människor - och även de minsta varianterna klarar att hänga med på fjällvandring eller köra igenom en agilitybana.
Mental stimulans i form av olika sorters hjärngympa är både viktigt för hunden - och de smarta pudlarna lockar till många glada skratt.

Hälsa

Generellt är detta en frisk och långlivad ras. Stora pudlar blir ofta 12–13 år, de mindre inte sällan 15 år eller mer.
Även äldre pudlar är sportiga och lekfulla, något som överhuvudtaget är ett av många karakteristiska drag. Klubben arbetar aktivt med att bibehålla en sund pudelstam med fortsatt trevligt lynne. Läs mer om detta på sidan med Hälsa & Avelsrekommendationer!

 

Egenskaper / Mentalitet

Pudeln är en positiv, social och energisk ras.
Uttrycket "klok som en pudel" har sin självklara grund i det faktum att rasen är både snabbtänkta och följsamma. Många generationers medvetet avelsarbete med inriktning på goda sällskapshundar ger oss en människovänlig och trofast hund.
Aggressivitet eller misstänksamhet är mycket ovanligt och givetvis inte önskvärt.
Pudeln är snabb i både tanke och i handling och det finns tävlingsaktiva pudlar inom de flesta hundsporter.
Alltfler pudlar genomgår BPH, den personlighetsbeskrivning som Svenska Kennelklubben utvecklat för att även icke bruksraser ska kunna ges en form av mental bedömning. Resultat av BPH återfinns under hundens uppgifter på SKK:s hunddata.

 

Storlek och utseende

Fyra storlekar i kombination med flera färger och teckningar gör att pudeln kan passa snart sagt alla. Lägg därtill möjligheten att variera pälsen efter tycke och smak - från praktisk vardagsfrisyr till elegant utställningsklippning.
Toypudeln är den minsta varianten och har en mankhöjd på 24–28 cm. Den näst minsta kallas för dvärgpudel och är 28–35 cm. Därefter följer mellanpudeln som är 35–45 cm. Den imponerande storpudeln är störst med sina 45–60 cm.
Pudeln är välbyggd, har lätta rörelser och god resning. En elegant, men samtidigt stabil och kraftfull hund med rastypiskt tät, lockigt krusig päls.