På många håll i landet samlas pudelägare regelbundet för gemensamma promenader, kanske med något speciellt tema och gemensamt fika.
På den här sidan kommer vi att lägga information om när vår förening arrangerar sådana träffar.
Självklart är även du som har en solid pudel välkommen!
NOSE WORK blev officiell sport 2017 och ger hunden möjlighet att imponera med sitt fantastiska luktsinne. Inspirationen kommer från narkotikahundarnas arbete men doften är ett vattenbaserat hydrolat av, i klass 1, eukalyptus. Behållare, inomhus, utomhus och fordon är sökområdena.
RALLYLYDNAD har ingenting med snabb bilkörning att göra. Här ska teamet ta sig runt en skyltad bana med utmaningar som bygger på kontakt och samarbete. Sporten har en fot i traditionell lydnad men upplägget är mer lekfullt och innebär en hel del roliga moment.
AGILITY är fart och fläkt. Här förekommer hopphinder såväl som slalom, tunnlar och balans. Passar de flesta, och det finns hundförare i rullstol - så låt dig inte begränsas av att du (för tillfället) har dålig kondition.
HOOPERS kan vara ett alternativ som fungerar även för den äldre hunden, eller jycken med ledproblem. I hoopers guidar föraren sin hund genom bågar och inga hopp förekommer.
TÄVLINGSLYDNAD är en gren med rötter i utbildning av tjänstehundar. Vill du jobba mot perfektion i följsamhet och lydnad så är detta ett område där även din pudel hänger med! Apportering ingår redan i startklassen, längre upp kommer även vittringsapportering in.
TRICKTRÄNING har varit pudlarnas "paradgren" ända sedan tiden som cirkushundar. Under de senare åren har det även utvecklats olika sätt att meritera sin hund på olika nivåer. På allt fler håll erbjuds kurser. Du kan också filma din hunds färdigheter hemma och skicka in för bedömning.
SPÅRARBETE kan berika hundens liv på alla nivåer - från att leta efter lillmatte som sprungit i förväg till att spåra upp en skadskjuten älg i skarpt läge.
Personsök och Viltspår är exempel på tävlingsgrenar. Vidare har alla jaktlag glädje av en bra eftersökshund vilket ger pudeln en chans att kombinera nytta med nöje.
TERAPIHUNDEN jobbar i team med sin förare inom exempelvis vård, skola och omsorg. Detta kan vara ett bra sätt att utveckla sitt arbete som exempelvis pedagog eller sjukgymnast.
SERVICEHUNDEN, däremot, arbetar enbart för sin förare, som har någon form av funktionsnedsättning.
De flesta svenska servicehundar utbildas av föraren och blir därför specialister på dennes behov. Exempelvis kan hunden trycka på hissknappar, hämta föremål, larma vid svajigt blodsocker eller när en döv förare får SMS.
Pudeln gillar att göra saker, den största begränsningen är nog vår egen fantasi. Kanske vill du lära din hund att hitta kantareller? Eller kanske anmäla er som volontärer hos Missing People? Att bli ID-hund och spåra upp försvunna husdjur? Det mesta är möjligt!
UTSTÄLLNING i SKK anslutna klubbar, slutligen, är för många hundägare ett tillfälle att samlas kring ett gemensamt intresse.
Kanske träffar man sin hunds släktingar eller andra gamla bekanta?
Eftersom den flerfärgade pudeln diskvalificeras beroende på sin färg har våra hundar inga möjligheter att konkurrera. Men vi kan ändå få en bedömning av den egna hundens exteriör i förhållande till rasstandarden - och för hundens vidkommande är det viktigaste att ni har en rolig dag tillsammans.
Om du har utställning som huvudintresse är det i dagens läge ett säkrare kort att satsa på en solid pudel, även om möjligheten finns att istället söka sig till alternativa sammanhang, exempelvis Alianzanslutna klubbar. Har du ingenting emot en tur till vårt vackra grannland Danmark finns det nu möjlighet att ställa ut våra flerfärgade pudlar där på Danska Pudelklubbens utställningar. Dessa utställningar och anmälan till dem hittar du på Hundewb.dk. Inom Svenska klubben för flerfärgade pudlar arbetar vi för att våra hundar i framtiden ska erbjudas möjlighet till exteriör meritering under Svenska Kennelklubbens tak.