Nu rullar SNÄLLTÅGET in på stationen!

Visst kommer vi väl ihåg det viktiga: Att vara snälla mot varandra, trots att vi sitter bakom varsin skärm?!
SKK har startat en väldigt bra kampanj "För ett snällare Hund-Sverige"!
De fem kloka "budorden" i denna är:
Skäll inte!
Tänk efter före.
Utgå ifrån att alla menar väl.
Var snäll.
Scrolla vidare.

Vi i Svenska klubben för flerfärgade pudlar ställer oss till HUNDra % bakom SKK:s råd - och drar det dessutom ytterligare ett steg genom att vår klubb numera har ett alldeles eget Snälltåg.
Snälltåget öppnar för en (tyst) "het linje" där vi i klubben kan ge våra medlemmar stöd. En snäll tass i mörkret när folk fått höra att de är idioter som valt att köpa en flerfärgad pudel, att man får skäll för att man inte parat sin tik - eller parat den med fel hane - eller gjort något annat som retat tredje person…

Alla har vi någon gång haft vår första hund och ingen är född med de erfarenheter som åren ger.
I klubben vill vi dela med oss av kunskaper och informera om vilka riktlinjer som gäller för ett vettigt avelsarbete. Likaså ska det vara en fullkomlig självklarhet att den som vill delta i exempelvis en tävling (eller rentav utställning!) ska kunna göra det utan att känna sig motarbetad beroende på hundens färg.

Om du känner dig ledsen över elakheter som skrivs - öppet eller som PM - är du varmt välkommen att kontakta oss för stöd.
Vi vill vara tydliga med att klubben har ett snälltåg som tuffar på för att göra hundvärlden lite trevligare. Steg ett är att erbjuda våra medlemmar någon som lyssnar utan att i första hand reagera med att kasta sig över tangentbord och telefon.
Vi kanske inte håller med om allt - men det är värdefullt att ha ett bollplank och få hjälp att räta ut frågetecken utan fördömande.

Snälltågets besättning har tystnadslöfte.
snalltaget@flerfargadpudel.se

Tankar från ordförande

Är den äkta pudel? Är den reggad i SKK? De måste ju vara en blandras, eller hur? Fy för dig som förstör för de ”riktiga” pudlarna!
De är frågor och påståenden vi får ibland som ägare av en flerfärgad stjärna. En del vågar inte riktigt gå med högburet huvud genom staden med sin hund.
Precis det är vad vi jobbar mot! Att utbilda och förklara för den som inte vet att det är pudelns ursprungliga färger som aldrig försvunnit trots hundra år av idogt avelsarbete. Att vi har för avsikt att stärka hela rasen genom att alla är erkända.
Vi passerade den 10/1 2023 ett år som klubb och jag är glad över vad vi åstadkommit. Vi har jobbat hårt för att våra pudlar ska vara pudlar. Men vi har fortfarande lång väg att gå innan alla vet att de är Renrasiga, Registrerade Pudlar. Och vi är väldigt optimistiska att de ska fortsätta så.
De bästa ambassadörerna är de stolta hundägarna som promenerar, tävlar och tränar sina hundar. För jisses va de här härliga att jobba med! Alltid redo för nya utmaningar.
Nu laddar vi om för ett nytt år med roliga aktiviteter och kanske ett pudelrace.
Själv ser jag fram mot nya liv, nya stjärnor som stolt får vandra på våra gator som registrerade flerfärgade storpudlar. Kanske blivande rallystjärnor eller nosarbetare, skolhundar eller bara den bästa kompisen.

Varmaste tassar till er alla önskar
Ordförande
Mari Norén

Uppfödarträff 6/10 kl 18.00

Alla uppfödare som är medlemmar har fått ett mail (kan ligga i skräpkorgen) med zoomlänk.

Vi vill träffa er och höra era tankar kring vad som händer kring våra vackra pudlar.

Har du inte fått något hör av dig till ordförande.


Medlemsmöte 11/10 kl 18.00

Äntligen är det dags för första medlemsmötet. Vi kommer att ha en enkel dagordning där vi precenterar klubben och vad som hänt tills nu och vad vi planerar göra.

Vi vill okså höra vad ni vill att er klubb skall göra och hur vi ska jobba för våra vackra pudlar.

Hoppas på stor uppslutning

Hälsningar styrelsen

Tankar från ordförande
Augusti 2022

 6 månader har förflutit sedan Svenska klubben för flerfärgade pudlar skapades den 10/1 2022 av ett antal uppfödare och ägare av flerfärgade pudlar. Har idag ca 60 medlemmar.
Klubben startades för att Svenska Pudelklubben ansökt om avelsförbud på flerfärgade pudlar hos SKK vilket vi inte anser är rätt.
En hektisk tid innan då många dokument skulle tas fram. En rasstandard och stadgar, bankkonto som skulle öppnas och praktiska frågor besvaras.
En ansökan till SKK gjordes både gällande klubbtillhörighet och stambok.
Detta samtidigt som frågan om avelsförbud ligger på SKKs bord.
Vår ansökan om klubb har bordlagts i väntan på att frågan om avelsförbud behandlas.
 Vad har då hänt? Frågan tas på största allvar av SKK och vi väntar fortfarande på svar. Härnäst ska frågan upp i NKU (Nordic Kennel Union)
 En sak som vi kommit fram till under denna tid är att många tror att flerfärgade pudlar är blandrashundar. En hund registrerad i SKK är inte en blandras! Det är beklagligt att den ras som Frankrike tagit fram för flerfärgade pudlar felaktigt antyder att de är blandraser. Den nya rasen är ej heller godkänd av FCI.
 I en tid då kunskapen om färggenetiken kommit så långt och är så lätt att göra så är det tråkigt att solida uppfödare inte inser fördelen med att valpar registreras i sin faktiska färg. Att man inte välkomnar ärligare och uppriktigare uppgifter i avelsdata så att man kan känna sig trygg när man söker sina avelsdjur. Att anlag för flerfärg finns hos många solida pudlar är ingen hemlighet, och om då båda föräldradjuren har anlaget så blir det ibland några med avvikande färg från vad man planerat.

Om avelsförbudet går igenom vill vi i Svenska klubben för flerfärgade pudlar att även solida pudlar som lämnat flerfärgade valpar beläggs med avelsförbud. De har ju samma anlag som de pudlar som har ena föräldern flerfärgad och bör behandlas lika.
Idag blir våra flerfärgade pudlar mer och mer eftertraktade och vi är lika noga med vår uppfödning som vilken solid uppfödare som helst. De finns ingen skillnad mellan uppfödare av tex svart pudel och en parti pudel. Båda söker avelsdjur utefter sina färger, testar enligt SKKs krav och ansvarar för att det är sunda, exteriört bra, mentalt stabila och friska djur som vi bygger vår avel kring.

 SKK Vision 2030 är en fundering kring hur SKK kommer att se ut år 2030. Det handlar bla om hälsoaspekter som andning, hjärta, skelett och hälsa i skall vara en viktig hörnsten i uppfödning.
Huruvida blandrasavel ska få bli rena raser. (Här är pudeln högaktuell då den förekommer i olika konstellationer.)
Hur man ska få uppfödare och hundägare att vara engagerad i SKK.
Smuggelhundar är ett stort problem idag med hundar som lever och transporteras under fruktansvärda former.
 Det är bara några frågetecken vi står inför i hundvärden och att då önska avelsförbud på fullt friska hundar som bara ökar i popularitet tycker vi inte är rätt väg att gå.
 Vi tycker heller inte att den nya rasen som tagits fram för flerfärgade pudlar är rätt och riktig.
 Vi önskar en öppen dialog bland alla pudelägare om hur vi ser pudelns framtid.
 Då vi vet att många tycker att flerfärgade pudlar är fina, skulle det vara bra om de blev accepterade för vad de är, pudlar?
 Vad har du för inställning till flerfärgade pudlar?
 Tycker du det är rätt att sätta avelsförbud på RENRASIGA, FRISKA och HÄLSOTESTADE PUDLAR?
 Vad vill du att vi i klubben ska jobba för och hur?

   Med varma tassar
   Mari Norén
 Ordförande Svenska klubben för flerfärgade pudlar